Waarom moet mijn kind naar het consultatiebureau?

Vrij snel na de geboorte wordt je al uitgenodigd voor een bezoek het consultatiebureau van de GGD. Als vader of moeder kan het fijn zijn om iemand buiten jouw eigen omgeving mee te laten kijken en denken bij de gezondheid, welzijn en opvoeding van je kind. Het consultatiebureau is een laagdrempelige plek waar je als ouder gratis terechtkunt. Het bureau kan antwoordt geven op alle gezondheids- en opvoedingsvragen die je maar kunt hebben. Zo ondersteund de GGD jouw kind gezond en gelukkig op te laten groeien, door je kind regelmatig te onderzoeken, (opvoed)advies te geven en vaccinaties aan te bieden.  Zo kun je – als ouder en kind – veel aan het consultatiebureau hebben. Echter wordt ook vaak de term consternatie- bureau gebruikt. Vanaf  het eerste bezoek dat gemiddeld om de drie maanden plaatsvindt, gaat men op zoek naar de norm. Hierbij wordt onderzocht in hoeverre je kindje groeit, wat het gewicht is, en in hoeverre de motoriek, ogen en gehoor voldoet aan het gemiddelde van leeftijdsgenootjes.    

Deze zoektocht naar de norm als het gaat om mijn kind doet je soms twijfelen, maar dat is niet nodig. Elke kind is uniek en het uitgangspunt van het consultatiebureau is de gezondheid en ontwikkeling van het kind. Door vroegtijdig bepaalde bijzonderheden te constateren kan men snel anticiperen en achterstand wellicht voorkomen. Uiteraard kun je als ouders zelf weten wat je met de adviezen van de consultatiearts doet. Jij kent immer je kind het best. Maar kun je dan ook het bezoek aan de consultatiearts weigeren? Jazeker kan dat. Het bezoek aan het consultaitebureau is geen wettelijke verplichting, maar zeker welaan te raden. 

 

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *