Hoe krijg ik mijn kind zinnelijk?

Zinnelijkheid kind Onder een kind zinnelijk maken verstaan we het eigenhandig aanvoelen wanneer het moet plassen of poepen en hierop te reageren door naar het potje of de wc te gaan. Zodra je kindje kan lopen, rond één jaar kan je al beginnen met het introduceren van het potje. Er wordt gezegd dat de beste periode om hiermee te beginnen tussen de 18 en 20 maanden ligt. Doe het zodra je kindje er volgens jou aan toe is. Soms zie je kindjes die zich terug gaan trekken zodra ze een poepje of plasje in de luier gaan doen. Ze gaan bijvoorbeeld in een hoekje van de kamer zitten of onder de tafel. Ook zijn er kindjes die naar hun luier grijpen met hun handjes en bah zeggen.

Zodra je denkt dat je kindje er bewust van is dat het plast of poept kun je hier heel makkelijk en actief op in spelen. Laat je kindje regelmatig eens op het potje zitten om hieraan gewend te raken. Je kan zelfs even een boekje voorlezen of een klein spelletje doen terwijl ze op het potje zitten om het leuk te maken om op het potje te zitten.

Als je kindje dan (per ongeluk) een plasje of poepje doet, laat dan zien dat je trots op hem of haar bent. Probeer er een dagelijkse routine van te maken door bijvoorbeeld na elk hapje of drankje even een potjesmomentje in te lassen. Je kindje is niet in een dag zinnelijk. Geeft het de tijd om te oefenen. Word vooral niet boos als er een ongelukje ontstaat. Als je kindje oefent om zonder luier de dag door te komen thuis, zullen er vast wat ongelukjes gebeuren. Geen probleem, dat hebben we zo weer opgeruimd. Als je kindje gewend is om zijn plasjes en poepjes uit zichzelf op het potje te doen, kan je de wc introduceren. In het begin kan je een krukje voor de wc zetten en een wc-bril verkleiner gebruiken. Dit kan helpen om je kind zich zekerder te laten voelen op de ‘grote wc’. Is je kind al een poosje zinnelijke zonder ongelukjes, kan je proberen om dit ook ‘s nachts door te zetten.

Als je direct begint met je kind zonder luier in bed te laten gaan, denk dan vooral ook even aan een waterdichte matrasbeschermer. Je kan je kind voordat je zelf naar bed gaat nog even wakker maken om een plasje te doen op de wc. Je kan ook een luierbroekje om doen en werken met een beloningsysteem, zoals een stickervel, wanneer de luier ‘s ochtends nog droog is. Geef niet op als het niet lijkt te lukken en heb vooral veel geduld 😉

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *