Een basisschool kiezen, waar moet je op letten?

Naar school! Als je kind 3 jaar is, kan je je gaan oriënteren naar een basisschool. Soms wordt dit al eerder gedaan, indien er lange wachtlijsten zijn bij basisscholen waar je oog al op is gevallen. Er zijn zoveel dingen om op te letten wanneer je op zoek gaat naar de beste basisschool voor jouw kind. Het gaat tenslotte over een periode van 8 jaar! Zie hieronder een aantal punten om rekening mee te houden:

 1. De locatie van de school
  Bekijk de reistijd en kijk of het een veilige weg is om af te leggen zodra ze zelfstandig naar school mogen gaan.
 2. Wachtlijsten
  Zijn er wachtlijsten en op welke datum moet je je kind ingeschreven hebben?
 3. Aantal kinderen op school Gaat jouw voorkeur uit naar een grote school of een kleinere school. Zijn er combinatieklassen?
 4. Opvang
  Zit er eventueel een voorschoolse en naschoolde opvang bij de school of in het gebouw?
 5. Onderwijsmethode
  Past de gebruikte methode bij jouw kind? Hanteert de school een traditioneel onderwijsconcept, of vernieuwingsonderwijs zoals jenaplan, montessori, vrijeschool, etc.). Als je weet welke onderwijsmethode een basisschool inzet, dan kan je dat een goede indicatie geven van de ideeën die de school heeft over hoe kinderen leren en zich ontwikkelen, en hoe ze daarin begeleid zouden moeten worden.
 6. Communicatiekanalen
  Maakt de school gebruik van methoden om de voortgang van je kind online te volgen? Maken ze gebruik van een APP bij de communicatie naar ouders
 7. Sfeer
  Om te kijken hoe de sfeer is kan je eens een bezoek brengen. Hoe ziet het schoolplein eruit? Hoe zijn de klassen ingericht? Is het er schoon en netjes? Hoe ziet het team aan leraren en leraressen eruit?

Ben je er uit?! Dan begint het voorbereiden van je peuter op de kleutertijd die komen gaat. Dit kun je op zoveel verschillende manieren doen, bijvoorbeeld door boekjes te lenen bij de bibliotheek over ‘naar school gaan’. Je kan af en toe eens langsfietsen en vertellen over de school waar hij of zij naartoe zal gaan.

Door je kind te betrekken in het kopen van de schoolspulletjes, zoals een beker en broodtrommeltje of een rugzakje kan je het enthousiast maken voor school.

Maak het niet een te groot ding en hou het vooral luchtig en leuk. Wennen Als je kind bijna 4 jaar is, mag hij gaan wennen op school. Dit wennen zal per basisschool verschillend zijn, maar dit zal bestaan uit maximaal 5 hele dagen. Je kan zelf bepalen of je dit aansluitend wil, enkel ochtenden, of slechts enkele dagdelen per week. Deze afspraken zullen met school gemaakt worden.

Als ze eenmaal gewend zijn en hele dagen naar school gaan, is het kleine er zo vanaf. Ineens zijn ze groot!

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *