Babyvoeding, hulp bij schema’s

Eerste babyhapjes 4-6 maanden
Tijdens de periode van 4 tot 6 maanden kun je beginnen met het geven van babyhapjes. Dit zijn de ‘oefenhaojes’ en zijn dus nog geen vervanging voor de fles- of borstvoedingen. Je kunt eens wat groenten pureren of een stukje fruit prakken tot een glad papje. Begin wel met zachte maken zoals bij groenten: bloemkool, boontjes, broccoli en pompoen. Fruit zal waarschijnlijk beter in de smaak vallen. Hierbij kun je beginnen met banaan, peer, mango, appel (gepureerd tot moes).

6 maanden
Vanaf de leeftijd van 6 maanden hebben baby’s de voedingsstoffen uit deze hapjes ook daadwerkelijk nodig. Het heeft dan nog zeker 2 tot 3 melkvoedingen per dag nodig. Er is zeker een week nodig om je kind te laten wennen aan de overgang van één melkvoeding naar een vaste voeding. Het wennen gaat op het tempo van je eigen kindje.

8 maanden
Met de leeftijd van 8 maanden worden melkvoedingen vervangen door vast voedsel en beginnen de hapjes steeds meer op echte maaltijden te lijken. Een voorbeeld van een dagschema van een kind van 8 maanden staat hieronder weergegeven.

Ochtend:

 • Borstvoeding of fles opvolgmelk

Tussendoor:

 • Bekertje water
 • Reepje geroosterd bruinbrood

Middag: 

 • 1 bruine boterham besmeerd met margarine uit een kuipje en belegd met een mengsel van geprakte aardbei met een beetje kwark  borstvoeding of een bekertje opvolgmelk

Tussendoor:

 • Fruithapje van 3 lepeltjes geprakte peer 
 • Bekertje lichte lauwe thee zonder suiker

Warme maaltijd:

 • Prak 4 eetlepels gare bruine bonen met een vork fijn.
 • Prak 2 eetlepels gekookte courgette en 1 eetlepel gekookte tomaat fijn.
 • Voeg eventueel wat vloeibare margarine toe om het smeuïg te maken.
 • Bekertje water

Avond: 

 • Borstvoeding of fles opvolgmelk

Op de site van Nutricia  staan voor jou handige schema’s om een bepaald dagritme te krijgen qua voedingen.

Opbouwschema van de hapjes
Onderstaand schema van het voedingscentrum geeft een idee van hoe een overgang van melkvoedingen naar vaste voedingen kan gaan, maar niet ieder kind is hetzelfde. Probeer te kijken naar de behoeftes van je eigen kind en hierop in te spelen met het aanbieden van vaste voedingen.

Babyvoeding maken
Je kan er voor kiezen om potjes met eten te kopen in de supermarkt, maar deze zijn ook heel makkelijk zelf te maken. Er zijn zelfs stomers te koop speciaal om babyvoeding te maken, zoals de Beaba Babycook.
Met behulp van een dergelijke stomer zet je al in 10 minuten een maaltijd voor je kindje op tafel zonder pannen vies te maken. Deze stoomt, mixt, ontdooit en warmt maaltijden op. Om ideeën op te doen voor lekkere recepten voor je kleintje zijn er diverse kookboeken speciaal voor babyhapjes te koop, zoals het Opperdepop boek van de AH. Ook zijn er online genoeg recepten te verkrijgen.

Proeven
Probeer zoveel mogelijk smaken aan te bieden. Als je baby iets niet direct lust, of zelfs uitspuugt, betekent dit niet dat hij dit nooit zal gaan lusten. Een baby moet erg wennen aan alle nieuwe smaken dus probeer het een volgende keer gewoon opnieuw. Soms moet een baby iets wel 10 keer proeven voordat ze het daadwerkelijk gaan eten.

Één jaar
Als je kindje 1 jaar is mag het met de pot mee eten. Vanaf 1 jaar mag jouw dreumes ook gewone melk drinken. Voor die tijd wordt hier nog mee gewacht omdat fles- of borstvoeding beter is afgestemd op de behoeften van jouw kind.

5/5

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *