Help! De eerste tandjes

Het doorkomen van de eerste tandjes gebeurd ongeveer tussen de 4 en de 7 maanden.
Meestal komen ze als eerst door in de onderkaak, de middelste twee snijtanden. Vaak merk je als ouders wel wanneer je kind last krijgt van doorkomende tanden.

Je kunt dit bijvoorbeeld merken wanneer je baby gaat bijten op spullen, meer kwijlt dan normaal, rode wangetjes heeft of wat meer huilt en minder goed slaapt.

Een aantal andere mogelijke kenmerken zijn;

  • Rood en gezwollen tandvlees
  • Verminderde eetlust
  • Zuur ruikende poep
  • Luieruitslag

Er kan ook een lichte verhoging of koorts ontstaan wanneer er tandjes door komen. Je kunt de pijn bij je kleintje een beetje verlichten door een paracetamol zetpil te geven of door Dentinox aan te brengen op het tandvlees waar de tandjes doorkomen. Ook zijn er homeopathische middeltjes te verkrijgen zoals Chamodent van VSM. Ook een gekoelde bijtring kan verlichting bieden.

Vanaf het moment dat het eerste tandje is doorgebroken, is het tijd om een tandenborstel aan te schaffen. Bij een tandenborstel hoort ook tandpasta.

Let erop dat dit wel speciale peutertandpasta is. Dit is speciale tandpasta waar minder fluoride in zit, zodat het niet erg is wanneer deze doorgeslikt wordt. Vanaf 2 jarige leeftijd dien je twee keer te poetsen, daarvoor is één keer voldoende.

Heb jij een eigenwijze dreumes en is tandenpoetsen een strijd? Probeer het dagelijkse ritueel dan zo leuk mogelijk te maken.

In de onderstaande tabel kun je zien wanneer en welke tandjes je ongeveer kan verwachten. uiteraard is elk kindje anders en is een afwijking hierop geen enkel reden om je druk te maken.

4 tot 7 maandenDe eerste tandjes komen door! Doorgaans zijn dit de twee centrale snijtanden in de onderkaak.
8 tot 12 maandenDe twee centrale tanden in de bovenkaak maken hun entree. Vaak komen de tandjes met zijn tweeën tegelijk door.
9 tot 16 maandenDe vier tanden links en rechts naast de centrale snijtanden, de laterale snijtanden, komen door. Zowel boven als beneden.
13 tot 19 maandenDe voorste kiezen, ook wel eerste kiezen genoemd, verschijnen links en rechts in beide kaken.
16 tot 22 maandenDe vier hoektanden, de puntige en wat scherpere tanden, vullen de open plekken tussen de eerste kiezen en laterale snijtanden.
20 tot 33 maandenDe vier kiezen achter de voorste kiezen komen door. Dit zijn de achterste kiezen in het melkgebit.
Rond 3 jaarEen volgroeid melkgebit met in totaal 20 tanden en kiezen.

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *